Boekhouder

      Geen reacties op Boekhouder

Is een boekhouder hetzelfde als een accountant en voeren ze dus ook dezelfde werkzaamheden uit? Hoe zit dat eigenlijk precies? Of zit er wel degelijk verschil tussen deze twee voor bedrijven onmisbare schakels? Wat een boekhouder eigenlijk doet? Nou heel simpel, die verzorgt de boekhouding en dat vaak voor meer ondernemingen en voor zelfstandigen. Daarmee is een boekhouder weer iets totaal anders dan een accountant en is het werk van de boekhouder meer samenstellend van karakter. Een accountant heeft meer bevoegdheden, een boekhouder is aangesteld bij een bedrijf, werkt als zelfstandige of maakt onderdeel uit van een administratiekantoor.

Boekhouder en accountant zijn twee verschillende grootheden

Een accountant mag in tegenstelling tot een boekhouder ook iets zeggen over de betrouwbaarheid van een administratie of over bepaalde gegevens. Ben je in het bezit van een zogenaamde controleplichtig bedrijf, dan is zo’n accountantsverklaring volgens de wet verplicht en anders wordt het wel door een belanghebbende partij geëist. Je kunt zeggen dat een accountant prima in staat is alle werkzaamheden van een boekhouder uit te voeren, andersom is dit niet het geval.

Onder regie van de financial manager

Is er sprake van een kleiner bedrijf, dan kan een boekhouder aangesteld worden die de gehele administratie voor zijn rekening neemt. In de veel grotere bedrijven en waar sprake is van een afdeling administratie werkt een boekhouder vaak onder regie van een financial manager of een controller. De werkzaamheden van de gemiddelde boekhouder bestaan vaak uit het boeken en het verwerken van de gehele administratie, het debiteurenbeheer, credit betalingen, het maken van rapportages en het maken van de verschillende belastingaangiften. Ook nu geldt dat als er sprake is van een veel grotere onderneming, de belastingzaken weer door een fiscalist jurist of belastingadviseur uitgevoerd worden.

Rol van de boekhouder is de laatste jaren aan verandering onderhevig

Mede door de snelle opkomst van de automatisering, de digitalisering én de sterk verbeterde software, is de rol van een boekhouder nogal aan verandering onderhevig, iets dat al enige tijd aan de gang is. Was de boekhouder de man van de cijfers in een grijs pak, nu treedt hij meer en meer op als adviseur. In de boekhouderij beheersen ook steeds minder boekhouders alle facetten van het vak en legt men zich veelal toe op een aantal specialiteiten binnen hun vakgebied. Om dit met cijfers te ondersteunen; in het jaar 2005 noemden nog 200.000 mensen zich boekhouder, in de tijdspanne van tien jaar was dat nog maar de helft. En die teruggang zette zich ook de afgelopen jaren verder door.

Wilt u meer informatie over boekhouders? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *