BTW aangifte, Belastingaangifte

Belastingaangifte doen

Een belastingaangifte is in Nederland een verklaring van de belastingplichtige aan de hand waarvan de belastingheffende instantie de verschuldigde belasting kan vaststellen. De inhoud van deze verklaring van de belastingplichtige is afhankelijk van de belastingsoort waarvoor aangifte ingediend wordt. Aangifte wordt vooral gedaan door middel van een aangifteprogramma of een papieren aangiftebiljet. Het rechtsplicht voor het indienen van een belastingaangifte komt rechtstreeks uit de wet. De belastingplichtige die de aangifte doet, is gehouden dat zonder voorbehoud te doen. 

 

Hoe werkt het?

Elke maand betaal jij loonheffing en sociale premies over jouw loon, pensioen of uitkering. Het jaar hierop die je aangifte over het afgelopen jaar. Zo kan de Belastingdienst nagaan of dit bedrag klopt dat jij aan loonheffing en premies betaald hebt. Dit wordt daarna verrekend en dan krijg je geld terug of je moet bijbetalen. De Belastingdienst controleert op tijdig aangifte doen. Als je te laat bent kun je een boete opgelegd krijgen. Deze begint bij 369 euro als je een keer te laat bent. De boete zal oplopen als je vaker te laat bent met de aangifte. Je wordt op tijd op de hoogte gesteld van het bedrag wat je terug krijgt of bij moet betalen. Dit is zodat jij weet waar je aan toe bent en je een eventuele teruggave snel binnen hebt. Het is slim om de aangifte een halve maand voor de deadline te doen. Op deze manier weet je zeker dat je alle benodigde gegevens hebt ontvangen. 

 

Is het verplicht om aangifte te doen?

Als je een aangiftebrief hebt ontvangen, ben je verplicht belastingaangifte te doen. Maar ook als je geen brief om melding hebt ontvangen kan het handig zijn om aangifte te doen. Als je wel een aangiftebrief hebt ontvangen van de fiscus, is de belastingaangifte verplicht. Zonder uitzondering. Het maakt hierbij niet uit hoeveel je inkomen is. Dat geldt ook als je verwacht geld terug te krijgen van de Belastingdienst. Het is dus belangrijk dat je dit dan ook doet. Doe je dit niet? Dan ontvang je een boete voor het te laat doen van de aangifte. Soms is het ook verplicht om aangifte te doen als je geen aangiftebrief hebt ontvangen. Dat is zoals je kunt weten dat je belasting bij moet betalen. Uit eigen beweging moet je de aangifte dan doen. Niet iedereen met een inkomen hoeft aangifte te doen. Als je het hele jaar dezelfde baan hebt, houdt je werkgever precies in welk bedrag je verschuldigd bent aan inkomstenbelasting op jouw salaris.

Bezoek onze website voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *