Hoe zorg je voor een uitstekende netwerkbeveiliging?

 

Netwerkbeveiliging

Door je netwerk te beveiligen zorg je ervoor dat de risico’s die je hebt ten aanzien van de communicatie kunt beheersen. Makkelijker gezegd; je zorgt ervoor dat het niet meer mogelijk is dat derden via een wireless netwerk gebruik kunnen maken van jouw internet. Ook is het dan niet meer mogelijk om bijvoorbeeld virussen het bedrijf binnen te laten komen door het gebruik van USB sticks. Door het inzetten van netwerkbeveiliging hebben alleen toegestane apparaten toegang tot jouw bedrijfsnetwerk.

 

Wat draagt bij aan een goede netwerkbeveiliging?

Het beveiligen van het bedrijfsnetwerk lijkt misschien makkelijk, aangezien je er in deze tijd enorm veel oplossingen voor hebt. Denk bijvoorbeeld aan firewalls of NAC. Door dit te implementeren is echter niet gezegd dat jouw netwerk direct veilig is. Maar wat kun je er dan zelf aan doen om je netwerk veiliger te maken? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

 

1 Stel een security policy op

 

Door regels vast te leggen in een zogenaamde veiligheid policy zorg je ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van wat er wel en niet wordt toegestaan. Je hebt hierin verschillende soorten policy’s; een open policy, een gesloten policy en een beperkende policy. Het verschil tussen een open en gesloten policy is dat in een open policy wordt aangegeven dat alles is toegestaan, tenzij het expliciet verboden is. In een gesloten policy is het juist andersom. Daarin geeft men aan wat wél toegestaan is, de rest is dan verboden. Een beperkende policy is een combinatie van beide.

 

2 Bepaal waartegen je jouw netwerk wilt beveiligen

 

Wil je jouw netwerk beveiligen tegen aanvallen van buitenaf? Dan kun je je hier specifiek voor beveiligen. Maar ook aan de binnenkant van het netwerk kunnen problemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan malware wat via mobiele apparaten binnenkomt. Doe dus van tevoren onderzoek naar wat er precies beveiligd moet worden en welke middelen hiervoor ingezet moeten worden.

 

3 Kijk kritisch naar de ingangen en uitgangen van je netwerk

 

Het is erg lastig om een netwerk te beveiligen als je niet weet via welke wegen het verkeer binnenkomt. De internetverbinding is niet altijd de enige ingang en uitgang. Als jouw medewerkers via hun laptop rechtstreeks op het internet kunnen, heb je dus eigenlijk net zoveel in-, en uitgangen als gebruikers. Je kunt dit oplossen door medewerkers gebruik te laten maken van een proxy-server; dit is dan de enige in-, en uitgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *