Zo onmisbaar zijn technische tekeningen

Technische tekeningen

 

De meeste mensen kunnen wel een huis of een boom tekenen, maar daar houdt het vaak dan ook wel op. Als je echt talent hebt, kun je misschien een mooi portret maken of objecten goed natekenen. Maar er zijn mensen die zo goed kunnen tekenen dat ze hier hun brood mee verdienen. Ze illustreren voor tijdschriften, maken portretten op aanvraag, maken hun eigen strips of krijgen de kans hun werk tentoon te stellen in musea en galerieën. Of ze werken als technisch tekenaar! Het beroep van technisch tekenaar is wellicht niet zo bekend, maar we zijn allemaal bekend met technische tekeningen. Jij hebt toch ook wel eens een IKEA kast in elkaar gezet met de bijbehorende handleiding? Zonder die uitgebreide uitleg komen de meeste mensen niet zo ver.

 

De technisch tekenaar

De technisch tekenaar is gespecialiseerd in het maken van technische tekeningen. In tegenstelling tot vrij tekenen, werkt de technisch tekenaar volgens vaste richtlijnen en met strakke afspraken. Technische tekeningen zijn namelijk tekeningen die gemaakt zijn als instructie voor het bouwen van een ontwerp. Een goede tekening is essentieel bij het bouwen van een product, ongeacht of dit nu een meubelstuk, een motor of een heel huis is. Door de details en afmetingen uit te tekenen, is het bouwproces voor alle betrokkenen duidelijk. Technisch tekenaars zijn in allerlei sectoren nodig, maar ze werken vooral bij en voor installatiebedrijven, metaalbedrijven, technische bedrijven, transportbedrijven, architectenbureaus en in de automatisering.

 

Technische tekeningen

Er zijn verschillende soorten technische tekeningen waar gebruik van wordt gemaakt. Technisch tekenen is onder te verdelen in werktuigbouwkundig tekenen, civieltechnisch tekenen en elektrotechnisch tekenen. Het werktuigbouwkundig tekenen richt zich op het tekenen van producten en werktuigen. Het civieltechnisch tekenen richt zich op het tekenen van gebouwen, maar ook wegen en wijken. Het elektrotechnisch tekenen richt zich op het tekenen van producten en werktuigen, maar dan voorzien van schema’s en gestandaardiseerde symbolen. Alhoewel technische tekeningen met de hand kunnen worden gedaan, wordt tegenwoordig steeds meer machinaal getekend. Er wordt gewerkt met programma’s als AutoCAD, SolidWorks en met 3D-printers. Technisch tekenaars beheersen verschillende technieken om hun werk zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. Zo kunnen de andere partijen met alle informatie aan de slag gaan met de bouw.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *